Elämään muutosta yrittäjyydestä

Joskus tulee hetkiä, jolloin elämään kaipaa suurempia muutoksia. Se voi olla perhe, maiseman vaihdos tai työ painotteista pohdintaa. Yksinkertaisesti, haluaa kokeilla jotain uutta, josta voikin tulla mullistava muutos. Se voi olla myös unelmien toteuttamista. Työ vaikuttaa elämäämme suurelta osin ja työpaikalla vietetään elämästä iso osa. Silloin olisi ihanne tilanne, että viihtyisi siinä mitä tekee ja on hyvä tekemisessä. Oman unelman toteuttamisessa työelämässä, moni haaveilee olevansa oman itsensä pomo. Silloin sitä miettii mahdollisesti olisiko minusta yrittäjäksi, joko ihan samalle alalle, kuin olet työskennellyt vuosia, tai sitten harrastuspohjalta lähtenyt kiinnostus, aivan toisenlaiseen työhön.

Parhaimmillaan yrittäjyys on unelmien toteuttamista, sekä intohimon vapauttamista, tehdä sitä, mistä on aina haaveillut. Täytyy muistaa, että mukana tulee olla jatkuva halu kehittyä, sekä oppia.

Alku on varmasti hankalaa ja turhauttavaa, siihen liittyy pitkät työpäivät ja kyyneleiltäkään ei välttämättä vältytä. Hyvä suunnitelma sekä avun pyytäminen kuitenkin ajoissa auttaa uutta yrittäjää. Yrittäjä kasvaakin yrityksen eri vaiheiden mukana, joten lyhyen pinnan omaaville, sitä ei ole tarkoitettu.

Yrittäjän tulee olla kiinnostunut rahasta ja tietää kuinka sen kanssa tulee toimia. Ilman rahaa, mikään yritys ei pyöri. Paineet saattavatkin olla kovat alkuun. Tehokas yrittäjä on miettinyt, mihin yrityksellä on pyrkimässä, mitkä on tavoitteet ja kuinka päästä niihin. Kun, nämä asiat ovat hallinnassa, pystyt olemaan oman itsesi herra omassa yrityksessäsi. Itsekkyydestä kiitetään, kun päämäärä alkaa löytyä ja hahmottumaan.

Motivoivinta yrittäjyydessä onkin se, että se mahdollistaa oman elämän suunnittelun aivan eri tavalla. Välttämättä, et myöskään ole sidottu mihinkään paikkaan tai aikaan.

Yrittäjyydessä parhaimpia puolia on, sen monipuolisuus. Siinä ei koskaan tule valmiiksi, vaan koko ajan kehittää uusia ideoita pysyäkseen kilpailussa mukana. Yrittäjä kantaa toki riskin ja vastuun itse, ja se vaatii hyvää riskinotto- ja -sietokykyä. Vaikka yrittäjä ottaa suuren riskin, samalla se mahdollistaa oman elämän haltuun ottamisen ja itsensä toteuttamista aivan toisesta näkökulmasta. Yrityksen menestyminen, voi tarjota huomattavasti suuremmat tulot, kuin tavallinen palkansaaja.

Yrittäjyys on intohimoa, omistautumista sekä määrätietoisuutta. Se ei ole helppoa, mutta mikään, mikä kannattaa ei ole helppoa. Yrittäjyys on myös asennekysymys, joka joskus myös periytyy äidinmaidossa.

Yritystoiminta perustetaan hyvään ja toimivaan liikeideaan, usko itseensä ja halu toteuttaa, voi tehdä yrityksestä elämäntavan. Selvitä etukäteen, myös mahdolliset kilpailija, potentiaaliset asiakkaat, sekä mitkä ovat alasi tulevaisuudennäkymät.

Kokeneemmat yrittäjät voivat kertoa omasta kokemuksestaan, miten tulisi toimia ja mitä tulisi välttää.

Tee tarkat suunnitelmat rahoituksesta, sekä mahdollisista säästöistä. Valtio tukee myös aloittavia yrittäjiä starttirahalla.

Erilaisia yritysmuotoja

Haluatko jakaa vastuun yksin, vai onko kumppanin kanssa helpompi jakaa vastuu. Onko yritys kumppanista tukea haastaviin tilanteisiin ja hyödynnättekö erilaisia näkökulmia eri tavalla, kuin yksin yrittäessä? Yrittäjälle on tarjolla monia mahdollisuuksia ja tukea tarjotaan myös eri kanavien kautta, kuten yrittäjyys kursseja ja rahoitusta. Näihin kannattaa ehdottomasti tutustua etukäteen.

Yksinyrittäjä voi perustaa toiminimen, jos taas perustajia on useampia, voi vastuun jakaa näin useammalle ja perustaa avoimen yhtiön. Tässä on silloin vastuullinen yrittäjä, sekä äänettömiä yhtiökumppaneita.

Mikäli tavoite on myydä omaa osaamista, etkä tarvitse aloitukseen kiinteitä investointeja, voi toiminimi yrittäminen olla hyvä tapa aloittaa. Jos taas tarvitset tilan tai tuotteita, on helpompi aloittaa, jos kustannuksia on useampi jakamassa, silloin avoin yhtiö tai osakeyhtiö toimisi paremmin. Toiminimi on toki helppo muuttaa jälkeenpäin myös osakeyhtiöksi.