Ennen yrittäjäksi ryhtymistä

Ihmisen pitää olla tarpeeksi hullu ja rohkea päätyäkseen siihen ajatukseen, että hänestä tulee nyt yrittäjä.
Hienoa on se, että tällaisia ihmisiä on juuri sopivasti kehittämään maailmaa ja tuomaan markkinoille uusia palveluita, elämyksiä ja tavaroita. Tänä päivänä oma yritys voi alkaa melkein mistä tahansa – nettikaupasta ohjattuihin kävelylenkkeihin, ja ihmisten mielet pursuavat toinen toistaan upeampia liiketoimintaideoita. Harvemmin idea lähtee toteutumaan ja vielä harvemmin siitä tulee oikea yritys, elinkeino ja elämäntapa. Mutta kun se tulee… sitä ennen on kuitenkin tehtävä reippaasti töitä.

Selkeä Ymmärrys Toiminnasta

Saattaa vaikuttaa turhalta, mutta on erittäin tärkeää luoda tulevalle toiminnalle tietyt raamit: niin, että yrityksellä on olemassa selkeä linja, jota se noudattaa ja kehittää. Jossain vaiheessa se saattaa muuttua tai kääntyä toiselle alalle, mutta alussa pitää ymmärtää hyvin tarkkaan: mitä ollaan tekemässä, kenelle sitä tarjotaan, mitkä ongelmat tuote ratkaisee ja mistä asiakkaat tavoittaa. Ennen kuin ryhdytään hikoilemaan toimintasuunnitelman luonnosten parissa, pitää ymmärtää oma tuleva toiminta selkeänä ja järjestettynä kokonaisuutena: ei siis niin, että ”kunhan pääsemme alkuun, siellä sitten näemme mikä suunta on oikea”. Toimintaa on hyvä rajoittaa alkuvaiheessa siihen, mikä onnistuu yrittäjältä parhaiten, ja maineen kehityksen mukaan voi jo siirtyä muihinkin hommiin tai lisätä niitä firman portfolioon. Sitä varten, että syntyy selkeä ymmärrys tulevasta toiminnasta, pitää tunnistaa myös omat motivaatiot. Raha ei koskaan riitä motivaatioksi yksin, mutta ei riitä intohimo ammatistakaan, joten täytyy harkita: minkä takia tulen yrittäjäksi, miksi se on minulle tärkeää, mitä haluan sillä saavuttaa? Vaikeampina päivinä nämä vastaukset saattavat toimia erinomaisena virkistyskeinona, kun kaikki tuntuu karkaavan käsistä ja menee päin seinää.

Liiketoimintasuunnitelma

Yrittäjän työ on monesti analyysia, ja liiketoimintasuunnitelma on ensimmäinen askel kohti salaperäisiä liike-elämän, kirjanpidon ja ekonomien termejä. Liiketoimintasuunnitelman tärkeyttä on vaikea yliarvioida, sillä se on tavalla tai toisella yrittäjän laatima ohje hänelle itselleen, ja sitä ohjetta pitäisi noudattaa ainakin alkuaikoina, jos siitä poikkeamiselle ei ole painavampaa syytä kuin äkillinen ymmärrys ”minä haluan muuttaa kaiken ja nyt saman tien”. Liiketoimintasuunnitelman tekee vaikeaksi se, että sitä laatiessa pitää analysoida tulevaisuudessa tapahtuvia asioita, joista ei ole olemassa mitään tilastotietoja tai edes jonkinlaisia lukuja. Kaikki tieto pitää kaivaa jostain, ja sen lisäksi vielä miettiä tarkkaan kaikki mahdollisuudet ja riskit, mitä tulee mieleen – tosin vuoden kuluttua huomaa, että sekä mahdollisuuksia on todellisessa liike-elämässä paljon enemmän kuin liiketoimintasuunnitelmaa laatiessa tuntui. Joka tapauksessa, liiketoimintasuunnitelma on tärkeä rahan ja ajan takia: siinä pitää oikeasti analysoida, ennustaa ja laskea, ja tavoitteetkin pitää asettaa. Kun tavoitteena on joku lopputilanne, kannattaa jättää ajatukset yrittäjyydestä, sillä yrittäjä ei pysähdy koskaan ja liikkuu aina kohti pieniä ja tarkkaan harkittuja tavoitteita. Jos tavoite on tehdä puolen miljoonan euron liikevaihtoa jo ensimmäisenä vuonna, kuinka usea yrittäjä lähtee makaamaan sohvalle sen sijaan, että tekisi töitä? Tuskin kukaan, sillä itselleen asetettu tavoite haastaa ihmisen tekemään, oppimaan ja kokeilemaan.

Liiketoimintasuunnitelma

Lyhyesti sanottuna, liiketoimintasuunnitelma on aivan pakollinen työkalu seuraaviin: kannattavuuteen ja rahaan, jonka virtoja tulee osata suunnitella ja toteuttaa; aikatauluihin, sillä niiden perusteella syntyy isojen tavoitteiden palasia eli näitä pienempiä, joka päivän suunnitelmia; asiakaskuntaan, joka pitää saada houkuteltua ostamaan ja pysymään asiakkaina; ja omiin motivaatioihin, joita ilman yrittäjä alkaa melko nopeasti kokea masentuneisuutta koko hommasta.