Kun pomo on paha

Tiedät ehkä tunteen, kun kesälomalta ei olekaan niin mukava palata töihin. Kun ajatteleekin työpaikalle menoa, tuntee itsensä jo valmiiksi uupuneeksi, turhautuneeksi ja onnettomaksi. Motivaatio ei ole kohdallaan, ja kaiken syynä on pomo. Hän voi olla tunkeileva, pikkumainen, kontrolloiva, nirso, tai suoranainen kiusaaja. Hän saattaa ottaa itselleen kunnian sinun tekemästäsi työstä, ei suostu keskustelemaan asioista, eikä ainakaan koskaan anna positiivista palautetta. Paineen alla hänestä tulee vieläkin pahempi; koko työyhteisö voi tuntea itsensä ilottomaksi ja tyytymättömäksi. Esimiehelle ei tunnu kelpaavan mikään, hänen huutamiselleen ei tule loppua. Tämä ei ole mikään leikin asia; ilkeä, huono pomo voi suorastaan sairastuttaa. Joten mitä tehdä, ettei tilanne kärjistyisi äärimmilleen, niin että urakehityksesi olisi jopa vaarassa? Katsotaan mitä askelia kannattaa ottaa.

Mitä tehdä?

Aluksi kannattaa ehkä miettiä ymmärtääkö pomo itse olevansa paha tai käyttäytyvänsä pahasti. Hän saattaa luulla, että se että ei anna kunnon suuntaa tai oikeanlaista palautetta työntekijöille itse asiassa antaisi näille enemmän valtuuksia. Saattaa olla, että hän on itse hyvin epävarma, ei ole saanut tarpeeksi ohjausta toimiakseen esimiehenä, tai on saanut liian nopeasti ylennyksen. Jos näin on, saattaa olla helpompaa parantaa tilanne; ehkä jopa pelkkä asiallisesti suoraan puhuminen ja pelisääntöjen kertaaminen voi auttaa. Kerro hänelle yksityiskohtaisesti millaista käytöstä ja millaista tukea ja palautetta haluat häneltä. Keskity siihen, että pomosi ymmärtää, että hänen käytöksensä muuttuminen johtaa hyviin tuloksiin. Ole itse ystävällinen ja kohtelias, pomon haukkuminen ei ole järkevää eikä auta sinua saavuttamaan tavoitettasi. Joka tapauksessa ansaitset hyvän pomon, joka on kohtelias ja ammatillinen kaikissa tilanteissa, ja asia täytyy korjata.

Johtajan toimet

Entä jos esimies on tietoisesti ilkeä, ja muutkin ymmärtävät sen? Tässäkin tilanteessa voi yrittää ensin puhumista. Älä lähde julkiseen sotaan, vaan lähesty esimiestä yksityisesti heti kun siihen tulee tilaisuus. Kun sitten palaveri on saatu aikaiseksi, kerro hänelle mikä vaikutus hänen sanoillaan ja käytöksellään on sinuun ja sinun työsuoritukseesi. Joskus voi tapahtua niinkin, että huono pomo välittää asiasta niin paljon että aikoo muuttaa käytöksensä. Silloin pidä kiinni lupauksesta, että hän tosiaan muuttuu, äläkä anna hänen enää kertaakaan esimerkiksi huutaa sinulle.

Jos asiasta keskusteleminen ei auta, eikä pomon käytös muutu, voi olla aika kääntyä ylemmän tahon puoleen, eli ensin esimiehesi esimiehen puoleen. Kerro tarkkaan mitä pomosi sanoo ja tekee, ja mikä vaikutus sillä on sinuun. Jos tämä palaute ei auta, seuraavaksi käännytään luottamusmiehen tai työsuojelun puoleen. Saattaa olla, että hieman aikaa kuluu ennen kuin mitään tapahtuu. Se, mitä näiden tahojen ja pomosi välillä tapahtuu, on luottamuksellista, mutta yleensä luottamusmies ja työsuojelu tekevät kaikkensa, että tilanne parantuisi.

Jos tästä huolimatta mikään ei muutu, ja arvelet että ongelma saattaa piillä siinä, ettei sinua oikein uskota asiassa, kerää yhteen työkavereita, jotka ovat myöskin kokeneet pomon käytöksen nurjan puolen. Menkää yhdessä puhumaan ylemmälle tasolle, jotta siellä ymmärrettäisiin täysin ongelman laajuus ja vahinko mitä se on aiheuttanut työympäristössä.  Pomon saattaa olla helppo selitellä käytöstään, kun siitä on valittanut vain yksi ihminen: hän voi kertoa asiat hyvinkin eri lailla kuin mitä sinä olet kokenut. Mutta kun useampi kertoo samaa, voi olla, että asiat loksahtavat paremmin paikoilleen.

Entä jos mikään ei auta? Samanlainen käytös jatkuu, eikä luottamusmies tai pomon esimies tunnu pystyvän tilannetta muuttamaan. Silloin voi aluksi pyytää siirtoa toiselle osastolle, tai toisenlaisiin tehtäviin. Tämä edellyttää tietysti sitä, että pidät itse työstäsi paljon, ainoastaan esimiehesi aiheuttaa ongelmat. Mutta jos ylennys tai siirto muualle ei ole vaihtoehto, saattaa olla aika alkaa etsiä uutta työtä. Näinä aikoina ei ole välttämättä helppoa löytää uutta työpaikkaa, eikä yhtäkkinen irtisanoutuminen ole yleensä suotavaa, ellei uusi työpaikka ole jo tiedossa. Joten aloita uuden työn hakeminen hiljaisesti, mutta ajoissa. Se mitä kannattaa aina muistaa tällaisissa ikävissä tilanteissa on se, että vika ei tosiaan ole sinussa; mutta kaikesta oppii. Ehkäpä seuraavassa työpaikassasi voit tehdä työtä rauhassa, ja edetä urallasi juuri niin kuin haluat.