Liikemiehen ajatusmaailmaa

Suomen kielessä liikemiehistä käytetty nimitys on suorastaan alentava: yrittäjä.
Kun muista kielistä sana kääntyy toimenpitäjänä, suomalainen sanasto tekee liikemiehistä jotain tylsää ja taloudellisesti kannattamatonta puuhaa touhuavia ihmisiä. Omasta mielestäni se nostaa yrittäjäksi ryhtymisen kynnystä suomalaisten mielessä, mutta saatan olla väärässäkin. Joka tapauksessa on hienoa, että meistä löytyy uskaltavia ja rohkeita ihmisiä, jotka astuvat stereotyyppisten ajattelutapojen ylitse ja heittäytyvät unelmoimaan kauniista toimenpitäjän, tai siis yrittäjän tulevaisuudesta.

Liiketoimintasuunnitelman Pitää Löytyä Ajattelutavastakin

Realistina pysyminen on liiketoiminnan maailmassa kaiken a ja å. Yrittäjän siis täytyy olla tarpeeksi rohkea aloittamaan uutta toimintaa, mutta samalla pitää omaksua koko maapallolla toimiva totuus: elämä ei anna koskaan mitään takuuta. Ajatus tuntuu itsestään selvältä ja aloitteleva yrittäjä miettiikin, että hänhän tulee tekemään niin paljon töitä, että epäonnistuminen on mahdotonta, koska ainahan se toimii näin. Näin se todellisuudessa toimii, mutta sitä ennen pitää olla olemassa oikeita päätöksiä, jotta työ kulkisi oikeaan suuntaan, ja kun aikaisemmin näitä päätöksiä tekivät jätetyssä palkkatyössä pomot, nyt ne ovat tuoreen yrittäjän käsissä. Huomattavaa on vielä se, että päätöksenteko sujui näiltä pomoilta helpommin kahdesta syystä: heillä oli takana kokemusta ja he eivät riskeeranneet muuta kuin omaa työpaikkaa. Yrittäjä riskeeraa päätöksillään yleensä kaikkea. Mitä se oikea työ sitten tarkoittaa? Vasta perustetun rakennusfirman toimitusjohtaja saattaa toimia samalla työnjohtajan ja työmaainsinöörin työtehtävissä; kosmetiikkaliikkeen omistaja voi seistä itse tiskin takana myymässä hienoja uutuuksiaan ja laskemassa kassavirtoja, ja juuri avatun asianajotoimiston päällikkökin voi hoitaa kaikki oikeusprosessit itse henkilökohtaisesti laittamalla oveen kyltin ”olemme oikeudessa, palaamme huomenna”. Vaikuttaa hyvältä ja kunnioituksen arvoiselta, kun näkee toimitusjohtajan työmaalla kumisaappaat jalassa tai käräjäoikeudessa solmio tiukoilla, mutta niin se on vain kunnes omaksutaan toinen tärkeä ajatus: yrittäjän todellakin pitää tehdä paljon töitä, mutta ensisijaisesti vain yrittäjän töitä.

Liiketoimintasuunnitelman Pitää Löytyä Ajattelutavastakin

Kädet Täynnä Puuhaa

Tilanne on alussa näin: vasta perustettua yritystä täytyy kehittää. Vaikka yritys harjoittaisikin sesonkikysynnän toimintaa ja olisi perustettu juuri ennen sesonkiaikaa, jossain vaiheessa sesonki päättyy ja uusia töitä ollaan vailla. Sama koskee jotakin tiettyä rakennusprojektia varten pystytettyä osakeyhtiötä tai jonkun tietyn firman palvelukseen tulevaa asianajotoimistoa: rakennuttajalta voivat loppua projektit kesken tai tilalle tulee joku muu kilpailija, isompi ja halvempi, ja asianajotoimiston palveluita käyttävällä firmalla kertyy pikku hiljaa kokemusta vaikeista liike-elämän tilanteista ja he oppivat pärjäämään itse ennaltaehkäisemällä oikeudelliset prosessit uusilla toimintatavoillaan. Mitä sitten?

Kädet Täynnä Puuhaa

Nuori yrittäjä on ollut koko ajan kiinni toiminnassaan niin, että kiireitä riitti enemmän kuin tarpeeksi. Työpäivän aikana piti hoitaa rakkaan firman rutiinitehtävät ja sen jälkeen aloitettiin yrittäjän tehtävät: illalla myöhään, kun pää on jo täynnä päivän huolia ja väsyttää, ruvetaan kirjoittelemaan sähköposteja potentiaalisille liikekumppaneille, laskemaan veroja ja keksimään toiminnan laajennusvaihtoehtoja. Viesti on simppeli: yrittäjän pitää tehdä yrittäjän töitä ja vasta sen jälkeen, jos voimat riittävät, siirtyä pellolle töihin, mikä ei kuitenkaan ole suotavaa – lepohan on tehokkaan aivotyön ehdoton tekijä. Kun nuori yritys kaipaa kehitystä, keskitytään itse toimintaan ja kuvitellaan, että joskus tulevaisuudessa asiat kääntyvät toisin, mutta näin se ei toimi. Ideaali yrittäjä heittää kaikkensa yrityksensä kehittämiseen ja rutiinitöitä varten on olemassa kirjanpitäjiä, myyjiä, eri alojen ammattilaisia, markkinointi-ihmisiä ja juristeja, jotka kaikki pitäisi huomioida liiketoimintasuunnitelmassa niin, että itse osallistuu yrityksen varsinaiseen työhön vain päätösten osalta. Yrittäjän on siis tehtävä nimenomaan yrittäjän töitä, mikä avautuu enemmän seuraavassa postauksessa…