Mihin sijoittaisi missäkin vaiheessa?

Rahan suunnittelu pitää osata ja sitä pitää tehdä.
Sen oppii ajan myötä, kun vuosien kokemus oman yrityksen pyörittämisestä kerääntyy takaraivoon, mutta sen merkitys alussa on valtava: pari väärää päätöstä saattavat pilata kaikki liikkeen kehityssuunnitelmat ja yrittäjä vain huomaa, että ovatpa asiat menneet päin seinää. Erittäin harmillinen tilanne ja vielä harmillisempi, jos sen jälkeen joutuu vielä maksumieheksikin.

Yrittäjille Tarjotaan Kaikkea

Uuden yrityksen perustaja kokee säännöllisesti oman tärkeytensä tunteen: puhelin soi koko ajan ja palveluita tarjotaan sieltä, täältä ja jopa kauempaa. Tarjotaan käyntikortteja, yritystyylin suunnittelua ja luomista, vakuutuksia, puhelin- ja nettiliittymiä, reskontran palveluita ja osamaksuautoja. Kaksi ensimmäistä viikkoa se ei välttämättä rasita, mutta sen jälkeen osataan jo kieltäytyä tarpeettomista palveluista ja tuotteista. Ja nämä kaksi ensimmäistä viikkoa ovatkin tärkeitä, varsinkin jos yrityksen vasta avatulla tilillä lepää viisinollainen pankilta lainattu rahasumma: pitäähän se johonkin investoida ja heti! Kun raha on suunniteltu ja liiketoimintasuunnitelmasta löytyy kaikki tarpeellinen, toimitaan suunnitelmien mukaan. Kun halutaan yritykselle hyvä ulkonäkö kaiken muun edellä, siihen menee rahaa ja paljon – sen sijaan, että panostetaan yrityksen kehitykseen sen sisältä eikä rakenneta kaunista ulkokuorta. Käyntikorttien säännölliset toimitukset ja uusi vasta remontoitu hieno toimisto lasiseinäisessä liikekeskuksessa tekevät vaikutuksen asiakkaisiin, mutta se hajoaa heti, kun ruvetaan tutkimaan yritysten toimintaa. Vastuullinen ja ajatteleva tilaaja valitsee sellaisen kumppanin, jolla on kokemusta ja mainetta, olipa sen toimisto vaikka vanhassa autotallissa ja käyntikortit puuttuisivat kokonaan.

Kaluston Ja Tarvikkeiden Valinta

Yrittäjät tekevät hankintoja paljon ja usein – ainakin alkuvaiheessa. Oli yrityksen ala missä tahansa, jokainen uusi projekti tarkoittaa useimmiten uutta kalustoa, tarvikkeita, materiaaleja, tavaraa ja palveluita. Usein tapahtuu myös niin, että projekti pitää aloittaa heti sopimuksen synnyttyä jos ei sitä ennen, ja silloin iskee kiire. Yrittäjä ei ehdi järjestämään hintakilpailuja toimittajaverkostolleen ja ahmii ylihinnoitellut tuotteet ja palvelut saman tien, koska haluaa toteuttaa projektin aikataulussa. Seuraus? Hankinnoista on maksettu liikaa ja hyvä jos se tavara sieltä tulee. Aikataulut silti venyvät, jos ei ehtinyt tarkastaa toimittajia eikä niiden kokemuksia; laatu kärsii, ja projekti tulee hyvässä tapauksessa olemaan nollissa. Pahemmassa tapauksessa tehdään tappiota. Olisiko sittenkin kannattanut nostaa sopimusneuvotteluissa aiheeksi jotain muita ehtoja? Ehdottomasti, mutta kun halutaan uusi sopimus ja enemmän liikevaihtoa, ollaan sokeana.

Kaluston Ja Tarvikkeiden Valinta

Kalliimman kaluston hankinta tuntuu aina kivalta. Nyt on olemassa tätä ja sitä, joten pystymme toteuttamaan projekti upouusilla työkaluilla ja järjestämään näyttely ihan omilla vehkeillä! – tämä on siis se ensimmäinen ajatus. Toinen ajatus on vuokra, mutta kun kolmen päivän vuokra maksaa neljänneksen uudesta tavarasta, joka toimii vuosia, miksi täytyy harkita joka tapaus erikseen? Sen ymmärtää parin vuoden päästä, kun firman tilillä ei riitä kate, mutta varasto on täynnä kaikkia hienoja ja vähän vanhanaikaisiakin vemputtimia, joilla tehtiin tuottoa vain pari kertaa ja sen jälkeen niitä vain rempattiin ja huollettiin. Tarvikkeetkin tuntuvat olevan halvempia, kun niitä ostaa paljon kerralla, mutta onko sille naulalaatikolle käyttöä jatkossa? Kun projektiin tarvitaan kolme naulaa, ei kannata ostaa viittäkymmentä, vaikka niiden yksikköhinta tippuisikin puoleen. Harkintaa on sekin ja aritmetiikka on varsin yksinkertaista: pitää investoida siihen, mikä tuottaa rahaa jatkuvasti tai siihen, minkä saa nopeasti myytyä. Hankinta on kivaa hommaa, mutta siinä tehdyt virheet tulevat yleensä kalliiksi