Oikeita päätöksiä heti alkuun

Kun päätös ryhtyä yrittäjäksi on mielessä allekirjoitettu ja itse yrittäjyyden ajatus hyväksytty, sitä seuraa kokonainen kasa tehtäviä ja päätöksiä, jotka on parasta tehdä alusta asti mahdollisimman oikealla tavalla ja jotka vaikuttavat sekä yrityksen tulevaan kehitykseen että sen ylläpitoon. Alussa saattaa tuntua siltä, että jotkut asiat ovat vähemmän tärkeitä ja jotkut niistä sellaisia ovatkin, mutta muutama seikka on äärimmäisen tärkeä ja meikäläisen tapauksessa tällaisten seikkojen tärkeys on opittu kantapään kautta nimenomaan kiireen ja huolettoman suhtautumisen takia.

Yritysmuodon Valinta

Tulevan yrittäjän tulee tutkia kaikki yritysmuodot tarkasti. Osakeyhtiön perustaminen vaatii hieman enemmän kuin toiminimiyrittäjäksi rekisteröityminen, ja muut muodot kuten kommandiittiyhtiö jäävät useimmiten tarkastelusta kokonaan pois niiden harvinaisuuden vuoksi. On kuitenkin muistettava, että erilaiset yritysmuodot eivät ole olemassa yrittäjien kiusaamista varten vaan jokaisella muodolla on tiettyyn toimintaan sopivia piirteitä. Toiminnasta, alasta ja tavoitteista riippuen oikean yritysmuodon valinta tuleekin olemaan melko helppoa. Lisäksi kannattaa välillä tutkia TE-keskusten kotisivuja, sillä sieltä yleensä löytyy ajantasaista tietoa lainsäädännön muutoksista ja uusista yrittäjyysmahdollisuuksista: esimerkiksi vasta joku aika sitten syntyi mahdollisuus ryhtyä niin sanotuksi kevytyrittäjäksi, josta moni toiminimen perustaja ei edes tiennyt aloittaessaan toiminnan, vaikka olisi säästynyt aikamoiselta byrokratialta kunhan olisi jaksanut etsiä tietoa julkisista lähteistä.

Pankit Ja Muut Raha-Asiat

Suomelle ei ole kovin tyypillistä, että pankki menee konkurssiin, mutta tiettyjä etu- ja haittapuolia on kaikilla. Yritystilin avaaminen saattaa tuntua hankalalta ja välillä se sellaista onkin, varsinkin kun pankilla on joka asiakasta kohtaan isoja rahanpesuepäilyjä; hinnatkin vaihtelevat pankeittain ja on ehdottoman tärkeää ymmärtää, mistä rahansa maksaa: halvin vaihtoehto on harvemmin paras, mutta kalleinkaan ei takaa mitään. Jos ei jaksa kaivaa sopimusehtoja netistä, henkilökohtainen käynti pankkitiskillä auttaa. Halu säästää rahaa heti alusta on hyvä merkki, mutta jos kyse on valtavasta palveluerosta ja muutaman kympin hintaerosta, kai siinä valitaan parempi vaihtoehto vähän isommalla rahalla eikä pienemmän rahan säännöllinen makselu lähes olemattomasta ja välillä toimivasta palvelusta.


Pankit Ja Muut Raha-Asiat

Kirjanpidosta

Jokainen aloittava yrittäjä ajattelee, että nyt pitää oppia kaikki ja äkkiä. Silloin vielä uskotaan, että vuorokauteen mahtuu enemmän kuin 24 tuntia ja vuosikin on juuri sen verran pitkä kuin tarvitaan eikä vain lyhyet 365 päivää. Näin asia ei kuitenkaan ole, ja jos yrittäjän talouden analyysi ei tunnu helpolta nakilta, kannattaa oppia sitä – siis sen sijaan että ruvetaan tekemään kirjanpitäjän työtä. Kirjanpitäjän pitää olla tarkka, pysyä aikatauluissa ja tietää kaikki kyseiseen yritykseen liittyvät verokäytännöt, ja kirjanpidossa on usein kiireisiä päiviä. Eli: jos on halua kehittää yritystä eikä omia kirjanpitotaitoja, kirjanpito kannattaa tilata jostain muualta kuin omasta päästä. Siistin paperityön merkitystä on vaikea yliarvioida, ja kirjanpitopalveluita tarjoavat firmat hoitavat sen työn kohtuullisin hinnoin ja kunnolla, jos oman kirjanpitäjän palkkaaminen ei ole vielä tullut ajankohtaiseksi.

Kirjanpidosta

 

Kaikki edellä mainitut seikat tapahtuvat usein nopeilla päätöksillä ilman kunnon harkintaa. Yrittäjäksi ryhtyminen tarkoittaa kuitenkin sitä, että osataan tehdä toimivia päätöksiä ja kantaa niistä vastuuta kaikista, joten jo ennen päätöksentekoa täytyy käyttäytyä vastuullisesti ja mieluummin vähän liian varovaisesti kuin liian huolettomasti. Alussa se voi tuntua jopa vaikealta, varsinkin jos lapsuudessa on opittu välttelemään kaikennäköistä vastuuta, mutta ajan myötä kova harkinta ja raskas päätöksentekotyö maksavat itsensä takaisin yrityksen oikealla toiminnalla ja hyvällä kehitysvauhdilla.