Rahalla se bisnes elää

Raha on se asia, josta ei ole tapana puhua yleisesti – kunnes siirrytään yritysmaailmaan.
Siellä raha kulkee käsi kädessä laadun ja aikataulujen kanssa niin tiukasti, että rahasta puhumattomuus on yhtä epäilyttävää kuin tavallisessa elämässä rahasta puhuminen. Raha pitää omaksua yritystoiminnan työkaluksi ja hyväksyä ajatus, jonka mukaan raha on yhtä tärkeä osa elämäämme kuin perhe, ystävät ja harrastukset.

Laskutaito Opitaan Alusta

Harvemmin yrittäjäksi tuleva ihminen on koulutukseltaan ekonomi, joka ymmärtää liiketoiminnasta ja sen taloudellisista seikoista kaiken heti alussa. Useimmiten kyseessä on jonkun alan ammattilainen tai jonkun uuden tuotteen tai palvelun keksijä, jolla ei ole harmaata aavistustakaan, miten rahaa pyöritetään yrityksessä ja miksi rahaa pitää ylipäätään suunnitella jatkoon sekä analysoida menneitä. Rahan käyttö on muutenkin monelle ihmiselle ongelma, mutta kun henkilökohtaisessa elämässä se yleensä vaikuttaa vain omaan talouteen, liike-elämässä yksi liian aikaisin maksettu lasku voi johtaa vaikeuksiin, joista helpoimpia ovat palkanmaksupäivien siirrot ja vaikeampia myöhästymis- tai laatusakot tilaajilta jopa käräjäoikeuteen saakka. Raha pitää suunnitella millä keinolla tahansa, kunhan se tuntuu sopivalta ja toimivalta työkalulta, ja tulot sekä menot täytyy tasapainottaa. On äärettömän huono ja masentava tilanne, kun on juuri saanut maksettua erääntyneen laskun hyvälle tavarantoimittajalle ja siitä kärsii yrityksen toiminta: tuloja odotetaan vasta parin viikon kuluttua ja uudet välttämättömät materiaalit tai tarvikkeet pitää hankkia jo nyt. Aikataulu venyy, laatu kärsii, maine tippuu. Raha oli suunniteltu huonosti ja nyt soitto tavarantoimittajalle eräpäivän siirrosta tuntuu jo paljon helpommalta, mutta on jo liian myöhäistä.

Ei Se Ole Ahneutta Vaan Realismia

Yrittäjästä syntyy usein sellainen mielikuva, jonka mukaan hän kerää rahaa sieltä ja täältä tekemättä sen eteen yhtään mitään ja on kaiken lisäksi vielä ahne. Totta on se, että yrittäjä kerää rahaa: erilaisista palveluista, projekteista ja muuten toteutetusta työstä. Yrittäjän ahneus on taas hyvin kyseenalainen asia, sillä palkkatyötä tekevä on aina varma omista tuloistaan riippumatta siitä, miten hän menestyy tänään, kun taas yrittäjä elää kokoaikaisessa stressissä ja tietämättömyydessä, minkä takia joutuu laskemaan säästömahdollisuuksia, miettimään rahan käyttöä ja kysymään osamaksulaskutuksesta. Halu päästä tällaisesta ahneen tyypin maineesta on kehuttavaa, mutta se ei toimi: kun yrittäjä lähtee tuhlaamaan rahaa tonni sinne tonni tänne -periaatteella, asiat alkavat mennä helposti huonommin. Laskutaidon oppinut firman omistaja puolestaan tietää, että iso raha syntyy pienistä teoista ja säästöistä, ja se kuuluu hänen jokapäiväiseen ajattelumaailmaan.

Ei Se Ole Ahneutta Vaan Realismia

Vielä yksi tärkeä opetus, jonka sain jo ensimmäisinä kuukausina yrityksen perustamisen jälkeen: aina ehdit maksaa rahasi. Tarkoittaen siis sitä, että peruskuluttaja saattaa olla hyvinkin huoleton laskuja maksellessaan ja palveluita tilatessaan, sillä kuluttajansuojalaki tukee häntä joka tapauksessa; yrittäjän pitää taas ymmärtää hyvin tarkasti, mitä hän on tilaamassa tai ostamassa, millä ehdoilla, voiko toimitusta laajentaa tai parantaa ja niin edelleen – siis niin, että oppii laskemaan, mitä saa milläkin rahalla. Ihmisillä on tapana kuvitella, että kalliimpi tavara on aina parempi, ja kuluttajan tapauksessa tällainen ajattelu on sallittua. Yrittäjän kannalta, kun hän maksaa kymmeniä laskuja päivässä, niiden tarkastaminen on sata kertaa tärkeämpi, sillä väärin tilattu palvelu tai ylihinnoitellun keskivertotavaran hankinta vetää jossain vaiheessa maton alta – ennemmin tai myöhemmin ja silloin toivotaan, ettei tilaaja huomannut reaktiota. Kuluttajalle raha on tarpeensa tyydyttämiskeino, kun taas yrittäjälle raha on työkalu, jota pitää osata käyttää oikein ja jonka pitää tuottaa lisää investointiresursseja pitkällä aikavälillä.